Info

Vilken plåtbockningsmaskin är rätt för dig?

En plåtbockningsmaskin används för att skapa en bockning just på plåt. Är det generellt i plåt du vill bocka så är det rätt maskin att investera i. Samtidigt finns det flera typer av bockningsmaskiner att titta närmare på – till exempel de som samtidigt kan fungera som stansmaskin och bocka i armeringsstål. Smartast är kanske att titta långsiktigt på de arbeten du vill utföra.

Kanske kan det löna sig att investera i en mer mångfacetterad bockningsmaskin?

Plåtbockningsmaskiner med stans

En stans används för att få perfekta hål i olika material. För referens kan det hålslag man använder för papper sägas vara en enkel form av en stansmaskin. Om du i ditt metallarbete inte bara behöver böja metallen – utan även göra hål i den – kan det vara klokt att investera i en kombinerad plåtbockningsmaskin och stansmaskin.

Medan de förvisso kan vara lite dyrare, är det fortfarande billigare än att köpa två olika maskiner. Dessutom tar det mindre plats i verkstaden.

Bockningsmaskin för armeringsstål

Jobbar du mer med armeringsstål än annan plåt är det en god idé att köpa en maskin som är framtagen just för det. De kallas ofta för armeringsbockar och brukar kunna hittas i samma affärer som ”vanliga” plåtbockningsmaskiner.

Eller lättare plåtbockningsverktyg

Kanske behöver du inte en stor och tung plåtbockningsmaskin? För vissa kan det räcka med lättare plåtbockningsverktyg. En lättare bänkmodell kan du köpa om du inte har behov av en hög backbredd. Exakt vad de manuella plåtbockningsverktygen klarar av varierar, men en populär modell för 1 499 kronor på ett välkänt varuhus klarar av en maximal backbredd på 775 mm.

En annan fördel är just priset. Förvisso krävs det mer arbete när det är manuellt, men kanske kan ett lägre pris vara värt det. En plåtbockningsmaskin är trots allt en relativt dyr investering.

Det här är plåtbockning

En plåtbockningsmaskin används för – just det – plåtbockning. Men vad är det egentligen?

  • Det här är det. Plåtbockning är en metod med vilken plåt kan formas på olika sätt. Både rör och plan plåt kan bockas. Kantpress används oftast för plåt, och kallbockning används oftast för olika metaller.
  • Så går det till. Kort sagt innebär bockning att man böjer ett material i linje med exempelvis ett verktyg eller ett spår i plåten. Över- och underverktyg används för att skapa bockningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *